Разводът е 95% емоционален и само 5% юридически.

Това са емоции, които започват много преди съдебния процес и продължават дълго след края му. Какви точно са те и дали са изцяло негативни?

Шокът от яснотата, че ще се разведете и ще трябва да информирате съпруга/съпругата си.

Понякога годините на консултации за двойки не водят до подобрение на брака. Настъпва момент на яснота. Често съпрузите знаят, че в брака им има проблеми, но никога не им хрумва, че ще бъдат напуснати. Шокът от това, че животът се преобръща по неочакван начин (реакциите на приятелите, семейството и децата), е огромен. Понякога хора, с които сте били близки, напускат живота ви категорично и завинаги. Какво може да направите?Направете пауза, приемайте нещата един по един. Напомняйте си да забавяте темпото и никога да не вземате важни решения в кризисна ситуация. Съсредоточете се върху това да спите достатъчно, да се храните здравословно, да се разхождате на чист въздух и да търсите емоционална подкрепа от приятелите и семейството.

Вина – макар че разводът е много разпространен в нашата култура, той все още е свързан със старо клеймо.

Напомняйте си, че не сте неудачник само защото бракът ви е приключил. Възможно е да се чувствате виновни, защото смятате, че сте се провалили. Не сте виждали проблемите и не сте се справяли с тях, когато сте можели. Били сте заети с работа и деца и не сте забелязвали разстоянието помежду ви, а партньорът ви не е казвал нищо. Може би сте направили неща, за които съжалявате, или просто изпитвате вина за това, че сте инициирали развода и сте причинили болка на съпруга/семейство/деца. Какво може да предприемете? Научете какво можете да контролирате, какви са нещата извън вашия контрол и се откажете от тях. Научете се и да си прощавате. Бъдете честни със себе си и със съпруга/съпругата си за това къде смятате, че сте сгрешили. Поемете пълна отговорност. По време на развода чувството за вина може да ви накара да се съгласите с неща, за които по-късно да съжалявате. Отделете време, за да се справите с това, преди да сключите споразумения за уреждане на спора. Вината може да се превърне в гняв, ако смятате, че се възползват от нея

Скръбта и тъгата са нормални чувства, когато се справяте със загуба.

Загубата на мечтата, когато сте дали обетите си.  Загубата на някогашен добър приятел, с когото сте започнали изграждането на толкова много неща. Загубата на дома и на чувството за семейство. Споделянето на родителското време, мисълта, че няма да слагате децата си в леглото всяка вечер. Какво можете да направите? Скръбта и тъгата обикновено се облекчават с времето. Ако установите, че все още се борите с мъката след месеци на подкрепа от страна на приятелите и семейството си, потърсете консултант по тези въпроси. Продължителната скръб може да доведе до депресия. Може да намерите и група за подкрепа, за да не бъдете сами.

Гневът, подобно на бронята, ви предпазва от уязвимостта на чувствата.

Гняв към съпруга/съпругата, който/която ви е отхвърлил/а, предал/а или изоставил/а. Често раздоът е следствие от афера, започнала по време на брака. Понякога усещането за праведност предпазва от това да се признае собствената роля в разрушаването на връзката. Често обаче хората изпитват гняв и към самите себе си. Това може да прилича на депресия, тъй като се самобичувате за реални или въображаеми провали. Възможно е да обвинявате и други (разширеното семейство, партньор в изневяра, терапевт) за края на брака. Как да действате в подобна ситуация? Стратегиите за успокояване са важни. Не можете да бъдете едновременно тревожни и спокойни. Научете техники за мускулна релаксация и дишане, за да успокоите тялото си. Ползвайте приложение за асистирана медитация. Вслушвайте се в саморазговора си; напомняйте си, че ще се справите. Страховете се движат на цикли в главите ни, затова си кажете: „Това, че го мисля, не го прави вярно!“

Положителни емоции при развод – облекчение и оптимизъм

Някои положителни емоции могат да възникнат и при развод. Възможно е да изпитвате смесица от противоречиви чувства. Ако усетите облекчение, често се случва също така да се чувствате виновни за това. Може все още да сте ядосани и тъжни, но да осъзнавате, че споровете са били стресиращи и са се отразили негативно на цялото семейство. С прекратяването на конфликта ежедневният стрес намалява. Нормално е да бъдете шокирани, когато е иницииран развод, но да видите възможности и опции, които не сте имали преди – да вземате собствени решения, да си върнете част от себе си. Многобройните сложни емоции, които възникват, когато започнете да обмисляте развод, ще се разгърнат с течение на времето. Понякога може да се чувствате като в минно поле, тъй като чувствата се задействат неочаквано. Като цяло можете да очаквате тези емоции да се променят в продължение на година или две след окончателния развод. Обикновено с течение на времето те стават по-малко интензивни и непреодолими, тъй като се лекувате и възстановявате живота си с нови рутинни дейности и модели. Ако след година или две все още се чувствате претоварени, потърсете терапевт, който да ви помогне да преодолеете емоциите и да стигнете до спокойствие и приемане.