Разводът е силно стресиращо и емоционалнио преживяване за всички, но децата често имат чувството, че целият им свят се е преобърнал.

На всяка възраст може да е травмиращо да станете свидетел на разпадането на брака на родителите си и на последващото разпадане на семейството. Децата могат да се чувстват шокирани, несигурни или гневни. Някои от тях дори могат да се чувстват виновни, обвинявайки себе си за проблемите вкъщи. Разводът никога не е безпроблемен процес и неизбежно такъв преходен период не минава без известна доза скръб и трудности, но можете значително да намалите болката на децата си, като превърнете благополучието им в свой основен приоритет.

Вашето търпение, увереност и изслушване могат да намалят до минимум напрежението, докато децата ви се учат да се справят с непознати обстоятелства. Като осигурявате рутинни процедури, вие им напомняте, че могат да разчитат на вас за стабилност, структура и грижа. Поддържайки добри отношения с бившия си съпруг/а, можете да помогнете на децата си да избегнат стреса и мъката, които мога да бъдат създадени родители в конфликт. С вашата подкрепа децата ви могат не само да преминат успешно през този тревожен период, но и да излязат от него с усещането, че са обичани, уверени и силни – и дори с по-тясна връзка и с двамата родители.

Какво иска детето от майка си и баща си по време на развод?

  • Имам нужда и двамата да продължите да участвате в живота ми. Моля, обаждайте ми се, пишете ми, изпращайте ми съобщения и ми задавайте много въпроси. Когато не участвате, имам чувството, че не съм важен и че не ме обичате истински.
  • Моля, спрете да се карате и работете усилено, за да се разбирате помежду си. Опитвайте се да постигате съгласие по въпроси, свързани с мен. Когато се карате за мен, си мисля, че съм направил нещо нередно и се чувствам виновен.
  • Искам да ви обичам и двамата и да се наслаждавам на времето, което прекарвам с всеки от вас. Моля, подкрепяйте ме! Ако се държите ревниво или разстроено, имам чувството, че трябва да взема страна и да обичам единия родител повече от другия.
  • Моля, общувайте директно един с друг, за да не се налага да изпращам съобщения между вас.
  • Когато говорите за другия ми родител, моля, казвайте само добри неща или изобщо не казвайте нищо. Когато казвате злобни, нелицеприятни неща, имам чувството, че очаквате да застана на ваша страна.
  • Моля, не забравяйте, че искам и двамата да сте в живота ми. Разчитам на майка ми и баща ми да ме отгледат, да ме научат на важните неща и да ми помогнат, когато имам проблеми.

Източник: Университет на Мисури